Blog: Thuiswerken

THUISWERKEN
Meer dan alleen een goede instelling van bureau en stoel

Er wordt vanwege het coronavirus nog steeds geadviseerd om zoveel mogelijk vanuit huis te werken. Voor de één een uitkomst, de ander gaat het liefst weer zo snel mogelijk naar kantoor om te werken. Er zitten voor- en nadelen aan het thuiswerken.
Zo kan het veel reistijd schelen en geeft dit jou meer rust. Misschien kun je je thuis beter concentreren, ben je hier creatiever en vind je het prettig dat je tussendoor wat klusjes kunt doen. Ook ben je misschien wat vaker bij je partner en kinderen.
Het kan ook zijn dat je juist tegen dingen aan loopt. Zoals een werkplek die niet ideaal is ingericht. Of de reis naar je werk welke nu wegvalt, terwijl dit juist altijd een fijne ontspanning was tussen je werkdag en thuis. Misschien kun jij je thuis juist niet goed concentreren, ben je snel afgeleid. Bijvoorbeeld door klusjes in huis, je huisgenoten, of je kinderen die je aandacht vragen. Daarbij heb je wellicht veel minder contacten met je collega’s, is het lastiger om pauzes te nemen of ben je geneigd om langer door te werken. De scheiding tussen werk en thuis wordt kleiner. Zit je in je joggingbroek achter je laptop, ga je langer uitslapen en voel je je minder fit en energiek.
 
Herken jij je in een van bovenstaande belemmeringen? Hieronder volgen een aantal adviezen die voor jou kunnen bijdragen aan een prettige thuiswerkdag.


Instelling werkplek: zoek een goede werkplek in je huis. Het kan verleidelijk zijn om op de bank te zitten met je laptop op schoot, maar dit zal op den duur klachten kunnen gaan veroorzaken zoals rugpijn of nekpijn. Zorg er dus voor dat je aan een tafel of bureau zit, op een comfortabele stoel. Het liefst op een andere plek dan je slaapkamer. Merk je dat je onderrug wat inzakt of dat je onderrug hol is en de rugleuning niet raakt? Dan kun je een klein kussentje of een opgerold handdoekje tegen de rugleuning, in het holletje van je onderrug leggen voor extra steun. Wanneer je de stoelhoogte kunt instellen kun je als volgt de hoogte bepalen: zit recht op, laat je armen hangen en buig de ellebogen, beweeg de armen nu een klein stukje naar voren. Wanneer de onderarmen net iets boven je werkblad uitkomen, zit je op de juiste hoogte. Zorg dat je voeten op de grond staan. Lukt dit niet? Zet dan een voetenbankje, een laag krukje of een stapel boeken onder je voeten. Werk je op een laptop en heb je een los toetsenbord en losse muis? Dan kun je het beste het scherm op een verhoging of een stapel boeken zetten. Op een hoogte dat je goed recht naar het scherm kunt kijken.

Afwisseling: misschien merk je thuis al gauw dat je de hele dag op dezelfde plek zit en weinig opstaat. Probeer regelmatig even op te staan, de benen te strekken. Haal een kopje koffie, pleeg je telefoontjes staand. Je kunt ook eens kijken of je een sta-bureau kunt inrichten door je computer op een kast, of op een stapel boeken op het aanrecht te zetten. Of zet een stoel op de tafel waar je je laptop op kunt zetten. Zo kun je zittend en staand werken afwisselen.

Pauzes: sla je je pauzes over nu je thuiswerkt? Niet doen! Pauzes zijn juist zo belangrijk. Je wordt er effectiever van en het zorgt voor een betere balans tussen inspanning en ontspanning. Ga tijdens je pauze even weg van je werkplek en doe iets wat voor jou ontspanning geeft. Pauzes nemen overdag draagt bij aan een goede nachtrust. Vind je het moeilijk om pauze te nemen en is de dag voorbij voor je er erg in hebt? Zet een reminder op je telefoon of zet een wekker. Misschien kun je met collega’s afspreken om elkaar te helpen herinneren om je pauze te nemen.

Ritme: je ritme kan veranderen doordat je wellicht je eigen tijden kunt inplannen, waarbij je wat langer uit kunt slapen of juist langer doorwerkt. Probeer zo goed mogelijk je oude ritme aan te houden, zoals het was toen je op kantoor werkte. Kleed je ’s ochtends aan alsof je naar je werk gaat. Als je gewend was om lopend of fietsend naar je werk te gaan, kun je nu ’s ochtends voor het werk en ’s middags na het werk een stukje wandelen of een rondje fietsen. Zo heb je toch je schakelmoment tussen werk en thuis.

Bewegen: neem mini-breaks waarin je even een korte oefening uitvoert (rek je uit, doe een aantal squats of loop even heen en weer). Maak een wandeling tijdens je lunchpauze of na je werkdag. Wist je dat van bewegen je concentratie verbetert en je creatiever wordt? Ook heeft overdag bewegen een goed effect op je nachtrust.

Sociaal: de contacten met collega’s zullen meer zakelijk gericht zijn doordat de praatjes aan het begin van de werkdag of tussendoor, bij de koffie automaat, wegvallen. Misschien kun je met collega’s afspreken om in de pauze te (beeld)bellen, of op de vrijdagmiddag een online borrel organiseren, om zo ook het sociale contact met je collega’s te behouden.

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs via de e-mail? Klik hier om je aan te melden voor de online nieuwsbrief.

Plaats een reactie