Rugklachten

Weer bewegen zonder rugpijn.

Blijvend van uw rugklachten af komen. Door een nieuwe, gezonde houding en manier van bewegen aan te leren.

Heeft u rugklachten? Die kunnen u flink belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Lukt het u niet om langere tijd achter elkaar te staan of te lopen? Of krijgt u na een paar minuten zitten zoveel last, dat u toch weer even op moet staan?

Wilt u weer genieten van de dingen die u graag doet in uw leven? Hobby’s, sport, uw werk. De dagelijkse activiteiten weer kunnen uitvoeren zonder dat u hierbij wordt tegengehouden door uw rugklachten.

Rugklachten kunnen ontstaan, of blijven bestaan, door een onjuiste houding of manier van bewegen tijdens uw dagelijkse activiteiten. Hierdoor zullen sommige spieren (bijvoorbeeld de rugspieren) overbelast raken. En andere spieren (bijvoorbeeld de buikspieren) juist onderbelast en daardoor zwakker worden. Er ontstaat een disbalans in de spieren, wat pijnklachten in de rug tot gevolg kan hebben.

Door u bewust te worden waar het bewegen niet optimaal verloopt, kunt u hier verandering in brengen en een gezond beweeggedrag aanleren. U leert hoe uw lichaam in elkaar zit en waar de klachten vandaan komen. Hoe u op de juiste manier kan zitten, staan, lopen, bukken en tillen. En hoe u dit toepast in uw dagelijkse activiteiten als werk, hobby, sport, huishouden, verzorging van uw (klein)kind.

Rugklachten die wij behandelen zijn:

• Scoliose
• Hernia (HNP)
• Stenose (vernauwing van het wervelkanaal)
• Ingezakt wervel ten gevolge van osteoporose
• Spondylolisthesis (verschuiving of afglijden van wervels)
• Verandering in de tussenwervelschijf ten gevolge van artrose
• Langer bestaande rugklachten zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak

Houdingen die rugklachten kunnen veroorzaken of in stand houden zijn bijvoorbeeld:

•  te holle rug
•  te bolle rug
•  scheve rug (scoliose)
•  inactieve houding waarbij men in de rug naar achteren "hangt" (sway-back houding)
•  een te actieve houding waarbij de rug wordt overstrekt.

Daarnaast kunnen ook stress en spanningen invloed hebben op uw lichaam en daarmee rugpijn in stand houden. Slaap is ook een zeer belangrijke factor. Tijdens de slaap vindt namelijk uw lichamelijke herstel plaats. Krijgt u niet genoeg slaap op de juiste momenten, zal uw herstel ook minder voorspoedig verlopen. Daarom is het van belang om ook hier aandacht aan te besteden als u merkt dat de rugklachten aanwezig blijven en u zich herkent in eventuele spanningen of slaapproblemen.

Behandeling

Tijdens de behandelingen wordt aandacht besteed aan het aanleren van een gezonde manier van bewegen. Zodat de rug op een juiste manier gebruikt wordt en de rugklachten niet zullen terugkeren. Er wordt hierbij rekening gehouden met de activiteiten die voor u belangrijk zijn. Wij begeleiden u erin om de nieuwe manier van bewegen toe te passen in uw dagelijkse leven.

Daarbij krijgt u oefeningen om de rug soepel te maken en  spierversterkende oefeningen om houdingen vol te kunnen houden. Ook zal er aandacht zijn voor oefeningen ter verbetering van de stabiliteit en coördinatie van de spieren rond de rug en het bekken. Iedereen is verschillend en iedere rug is anders. Daarom kijken wij tijdens het onderzoek en de behandelingen welke oefeningen voor u goed zijn om te doen.

Bij rugpijn is het belangrijk dat de rugspieren kunnen ontspannen. Ook is het belangrijk dat de rugspieren sterk zijn, maar ook de buik- en bilspieren moeten hierbij niet worden vergeten: dit zijn belangrijke spieren om de rug te ondersteunen. Al deze spieren moeten dus goed met elkaar samenwerken tijdens bewegen.