Blog: De kracht van buiten bewegen

7 redenen om buiten te bewegen
De kracht van buiten bewegen.

Lekker buiten bewegen! In de natuur of in je eigen woonwijk. In het bos, door de duinen, op de heide of het platteland. Je kunt gaan wandelen of op de fiets, hardlopen of skeeleren, of misschien kies je voor yoga of bootcamp. Alleen of samen. Ieder seizoen heeft zo zijn mooie elementen: de knoppen die uitkomen, de bloesem en de zingende vogels in de lente. De zonnige, lange dagen en de groene bomen in de zomer. De paddenstoelen en de mooie herfstkleuren van de bladeren aan de bomen in de herfst. De sneeuw en ijs in de winter. Reden genoeg om hiervan te genieten en naar buiten te trekken.

 

De voordelen van buiten bewegen:

  1. Daglicht: door buiten te zijn neemt je lichaam via het zonlicht vitamine D op. Vitamine D is gezond voor je botten en je immuunsysteem. Zorg bij een sterke zonkracht wel voor voldoende bescherming zoals zonnebrand créme en voldoende hydratatie.
  1. Beter slapen: buiten zijn, vooral in de ochtend, en het (ochtend)licht binnenkrijgen, helpt bij het afstellen van je biologische klok. Hiermee wordt gestimuleerd dat ’s avonds melatonine beter wordt aangemaakt. Melatonine is een hormoon dat nodig is om in slaap te kunnen vallen. En door te bewegen bouw je meer slaapdruk op, waardoor je beter slaapt.
  1. Frisse lucht: vooral wanneer je de natuur opzoekt. Frisse, schone lucht is gezond voor je longen.
  1. Rust en ontspanning: bewegen is op zichzelf al heel helpend voor ontspanning. Daarnaast geeft het vergezicht wanneer je buiten bent, rust in de ogen en daarmee ook rust in het hoofd. Ook het zien van de natuur draagt bij aan ontspanning en werkt stressverlagend. Dit werkt vooral bij het zien van natuurlijke patronen, ook wel fractals genoemd, bijvoorbeeld de takken van de bomen. Heb je last van een vol hoofd of ervaar je stress? Dan kan het goed helpen om eens omhoog te kijken naar de kruinen van de bomen. Je merkt meer rust en je kunt je emoties en gedachten beter verwerken. Door langzamer te bewegen, pik je onderweg meer details op van de natuur. Door je bewust te zijn van de omgeving kun je even uit je hoofd zijn. Buiten zet je je zintuigen sterker in. Kijk eens omhoog, of juist omlaag, let eens op welke kleuren je ziet. Luister naar de geluiden: de wind door de bomen, het water in dat beekje, de vogels die fluiten, het ritselen van de bladeren, je voetstappen op de grond. Voel de ondergrond waar je overheen loopt, voel de wind door je haren. Ruik de geur van de bomen, de bloemen, de net gevallen regen, het net gemaaide gras. Zoek eens het kleinste takje op die je tegenkomt, of het mooiste blaadje, tel hoeveel gele bloemen je tegenkomt onderweg. Door een nieuwe route uit je hoofd te leren, maakt je brein ook weer nieuwe hersenverbindingen aan.
  1. Gezondheid: bewegen draagt positief bij aan vermindering van diabetes, hart- en vaatziekten en bloeddruk. En ook een verbetering van conditie en ervaren gezondheid. Buiten bewegen helpt mee aan vermindering van depressiviteit en somberheid.
  1. Variatie: buiten is er enorm veel variatie in de omgeving, ondergrond en terrein, verschillende routes en je kunt variëren in de manier van bewegen. Maak gebruik van de omgeving en de elementen die je tegenkomt. Pak bijvoorbeeld eens een blaadje van de grond, tik een hoge boomtak of verkeersbord aan. Loop eens over de lijntjes van de stoeptegels of over de stoeprand: een goede manier om je evenwicht uit te dagen. De verschillen in ondergrond van asfalt, grond, gras, grind. Klim eens over die boomstronk heen of onder die laag hangende tak door kruipen. Neem eens een nieuwe route of ga eens naar een andere plaats dan waar je gewoonlijk naartoe gaat. Je kan wisselen van tempo, versnellen of juist vertragen of zelfs even stilstaan. Hiermee stimuleer je het natuurlijke bewegen en train je jouw spieren functioneel in je dagelijkse bewegingen. Lopen, bukken, tillen, reiken, draaien, springen. Zoek de uitdagingen op in het buiten bewegen. Goed voor je lichaam en je brein.
  1. Creativiteit: door buiten te bewegen wordt je creativiteit gestimuleerd. Je krijgt meer focus en aandacht en het werkt positief op je geheugen. Heb je een vraag waar je niet uit komt? Zoek je inspiratie? Of kun je je niet concentreren op je opdracht? Ga naar buiten, lekker bewegen. Dan zal je merken dat de inspiratie sneller komt. En daarmee je productiviteit omhoog gaat.

Bovenal: kies iets wat je leuk vindt om te doen en wat bij jou past. Dat maakt het makkelijker om het uiteindelijk ook op de langere termijn vol te houden!

Enjoy!

Plaats een reactie