Blog: ‘Een goede zithouding – hoe zit dat?’

Je weet misschien best wel dat een onderuitgezakte houding niet de beste zithouding is. Al zit dat soms toch wel eens lekker.
Maar wat is dan wel een goede zithouding?

Er zijn meerdere manieren hoe je op een gezonde manier kunt zitten. Vooral de afwisseling tussen verschillende houdingen is prettig voor je lijf.

Lees hier hoe je op een optimale manier kunt zitten wanneer je op een stoel zit:

Zet je voeten plat op de grond, waarbij de tenen naar voren wijzen. De knieën zijn ongeveer 90 graden gebogen.
Is je stoel te hoog? Zet dan een verhoging onder de voeten. Is je stoel juist te laag? Dan kun je ervoor kiezen om een kussen op de zitting te leggen.

Ga goed op de zitting zitten, niet op het puntje van de stoel. Wanneer je met je bekken en onderrug recht zit, voel je de harde botjes onder je billen: de zitbotjes. Je zit dan bovenop deze botjes. Als je meer onderuit gaat zakken, dan zit je achter deze botjes en voel je deze misschien niet eens meer. Dan zit je echt achter op je billen. Rol weer over de zitbotjes heen naar voren toe, totdat je ervoor zit. Dan zit je met een holle onderrug en zit je meer op de bovenbenen. Rol rustig weer terug, totdat je de botjes weer voelt. Dan weet je dat je in het midden zit. Het bekken en de onderrug zijn dan in een neutrale positie.

De schouders zijn boven de heupen en ontspan de schouders. Je hoeft de schouders niet naar achteren te trekken. Zorg dat je je hoofd boven je romp plaatst. Dat wil zeggen dat het hoofd niet naar voren toe staat. Probeer je maar voor te stellen dat je hoofd aan je kruin met een touwtje licht omhoog getrokken wordt, zodat je nek aan de achterkant lang wordt.
Check nog even of je evenveel op je linker als je rechter bil zit en niet meer naar één kant leunt.

Zit je op een stoel met rugleuning, kun je deze natuurlijk ook gebruiken.
Zorg dan dat je goed achterin de stoel gaat zitten. Maak nu eerst een rechte rug zoals hierboven beschreven en ga vervolgens met deze rechte rug naar achteren leunen tegen de leuning. Nu kun je je rug ontspannen.

Voel je dat je onderrug niet goed wordt gesteund? Leg dan een kussentje of en opgerolde handdoek in het holletje van je onderrug. Is je stoel te diep? Ook dan kan een kussentje in de rug helpen.

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en nieuwtjes via de e-mail? Klik hier om je aan te melden voor de online nieuwsbrief.

Plaats een reactie